Am început această serie de articole despre “otrăvurile” albe cu făina.
Acel articol îl puteți găsi AICI.
Astăzi aș vrea să continuăm cu zahărul. Cred că toată lumea știe deja că zahărul nu este sănătos. Dar de cele mai multe ori efectele lui nocive se rezumă la îngrășare și la apariția cariilor. Deși ambele sunt adevărate cred că ar fi mai bine să ne aplecăm și asupra altor amănunte importante cu un efect puternic asupra sănătății noastre.
Asociația Mondială a Sănătății recomandă un maxim de 6 lingurițe de zahăr pe zi la femei și 9 la bărbați. Studiile arată că omul modern consumă 22 de lingurițe de zahăr pe zi. Și asta fără să ne dăm seama, deoarece nu vorbim de zahărul pe care îl adăugăm în cafea, ceai etc. Vorbim despre zahărul pe care din păcate îl regăsim în mai toate alimentele. Atunci când cumpărați un produs citiți eticheta. Veți regăsi zaharul în mai toate produsele și, din păcate, chiar în cantități mai mari decât ne-am imagina vreodată.
Cu această ocazie o să vă vând un pont. Ordinea ingredientelor de pe eticheta unui produs evidențiază proporția fiecărui ingredient în produsul respectiv.
Zahărul alb nu aduce decât calorii “goale” deoarece lipsesc enzimele, mineralele și vitaminele naturale care se pierd în procesul de rafinare a zahărului.
Zahărul determină creșterea bruscă a nivelului de insulină din organism. Acest lucru are mai multe efecte secundare nedorite: îngrășare (prin favorizarea depunerii de țesut adipos), iritabilitate, senzație de foame, retenție de apă (nu se mai elimină sarea).
Puțini știu că zahărul are efect direct asupra centrilor plăcerii și astfel ne face dependenți. Zahărul activează centrii plăcerii din creierul nostru, făcându-l dependent de acel sentiment, iar el va vrea mereu tot mai mult.
Zahărul are efecte devastatoare asupra sistemului imunitar, sabotând lupta corpului cu infecțiile. Acest lucru este asociat cu apariția alergiilor alimentare sau, mai rău, cu apariția diferitelor tipuri de cancer.
Zahărul are un efect negativ și asupra pielii, provocând îmbătrânirea precoce a acesteia prin diminuarea elasticității. Așa că doamnelor aveți la îndemână un alt secret pentru a vă menține tinere: renunțați la zahăr!
Consumul mare de zahăr provoacă eliminarea rapidă a calciului din organism. Acest lucru înseamnă că sistemul nostru osos va fi afectat și el: oasele devin poroase și fragile.
Zahărul are un efect nociv asupra creierului prin faptul că inhibă procesul de creare a vitaminei B. Vitamina B este esențială în funcționarea corectă a sistemului nervos, iar un consum ridicat de zahăr va altera tocmai acest proces.
Obezitatea, hipertensiunea, creșterea colesterolului, slăbirea sistemului imunitar, diabetul de tip II şi problemele cardiace sunt doar câteva dintre afecţiunile asociate consumului de zahăr.
Unele studii invocă de asemenea o legătură directă între consumul de zahăr și riscul apariției cancerului.
După părerea mea în foarte scurt timp zahărul va trebui (și va fi) tratat la fel ca alcoolul și tutunul. Nu va putea fi interzis, dar cu siguranță va trebui limitat drastic consumul lui.
Din păcate zahărul brun nu este mai bun decât zahărul alb.
Mierea este mai bună din punct de vedere nutrițional, deci mai sănătoasă, dar aduce cam același număr de calorii. Da, mierea îngrașă la fel de mult 🙂
Ca alternative sănătoase pentru îndulcitori: sucurile de fructe (fără zahăr adăugat!), fructele naturale proaspete sau deshidratate.
Trăiește frumos, mănâncă sănătos! Te ajut și eu!
512 thoughts on “Otrava albă… astăzi zahărul alb”
Comments are closed.