De multe ori se încearcă excluderea completă a gustărilor dintre mese pentru a evita depășirea aportului caloric necesar.
În realitate, niște gustări sănătoase ne pot da o mână de ajutor în stabilirea unui echilibru și al unui ritm alimentar necesare pentru obținerea greutății ideale.
Gustările trebuie să fie consumate la cel puțin 2 ore distanță de mesele principale și nu trebuie să depășească 150-200 de calorii.
Câteva idei pentru gustarea ideală:
– un fruct sau 200g de fruct
– legume (ardei, morcovi, țelină)
– edamamele (păstăi de soia) sunt niște gustări excelente: foarte bogate în proteine și slabe caloric
– 40g de brânză dulce sau perluțe de brânză
– un iaurt degresat
– 30g oleaginoase (nuci, migdale, fistic)
– 1 biscuite de ovăz (făcuți în casă, rețeta o găsiți AICI)
Cu toții am auzit că în fiecare zi trebuie să includem în alimentația noastră cel puțin 2 gustări. Corect! Dar… nici aici lucrurile nu sunt atât de simple precum par și ar trebui să știm ce face ca o gustare să fie potrivită atât din punct de vedere nutrițional cât și în funcție de momentul zilei. Un nutriționist deține aceste informații și poate să includă în dieta personalizată gustările potrivite.
O gustare are ca scop să îi refacă organismului resursele de energie de care are nevoie și să prevină instalarea acelei stări de foame acută care ne face să mâncăm la masă mult mai mult decât ar trebui sau ne-ar fi necesar.
De multe ori această gustare se confundă cu “ciugulitul” de covrigei, biscuiți, produse de patiserie, ciocolată etc. În afară de faptul că acestea sunt hipercalorice, ele nu vor face decât să crească glicemia și să ne accentueze în foarte scurt timp starea de foame. Nici nu mai are sens să spun că acestea de obicei sunt complet nesănătoase.
Ca un prim secret: o gustare trebuie să fie întotdeauna hipocalorică (sub 200 de calorii) și trebuie să fie adecvată pentru momentul zilei și efortul depus în timpul acestei zile.
Trăiește frumos, mănâncă sănătos! Te ajut și eu!
569 thoughts on “Despre… gustări”
Comments are closed.