Zahăr, miere sau sirop de arțar?

Întotdeauna s-au stârnit controverse legate de ce alegem ca îndulcitor.

Eu nu sunt un adept al îndulcitorilor artificiali așa că astăzi aduc în discuție zahărul, mierea și siropul de arțar.

În ziua de azi se consumă foarte mult zahăr. Și asta deoarece el se regăsește în mai toate alimentele procesate și îl consumăm fără să ne dăm seama. Din această cauză corpul este nevoit să producă din ce în ce mai multă insulină. Pe termen lung asta va duce la rezistența la insulină și apoi diabet.

Diferența între zahărul consumat zilnic și o cantitate sănătoasă este foarte pronunțată așa cum se poate vedea și în imaginea de mai jos :

Este foarte important să ținem cont de cantitatea de zahăr consumată și să o reducem pe cât mai mult posibil. Indiferent dacă este zahăr, miere sau sirop de arțar.  Oricare variantă va duce la o creștere foarte pronunțată a nivelului glicemic obligând pancreasul să elibereze mai multă insulină.

Și dacă vă gândiți că mierea este mai bună decât zahărul pentru dietă, nimic mai adevărat. Linguriță per linguriță mierea are mai multe calorii decât zahărul și deci nici ea nu poate fi mai benefică decât zahărul.

Sunt însă siropul de arțar și mierea mai sănătoase decât zahărul? Categoric. O să încerc în continuare să evidențiez de ce aceste variante sunt mai bune decât zahărul.

O să încep cu indicele glicemic. Zahărul are un indice glicemic de 65, siropul de arțar 54 iar mierea 55. Cu cât indicele glicemic este mai mare cu atât nivelul glicemiei va crește mai pronunțat și aportul de insulină necesar va fi mai mare .

 Siropul de arțar  conține antioxidanți, riboflavin, zinc și mangan, esențiali în desfășurarea proceselor metabolice. Sunt studii care arată că siropul de arțar ajută în prevenirea cancerului sau al Alzheimer-ului. De asemenea siropul de arțar conține calciu, fier, potasiu și antioxidanți.

Mierea are proprietăți curative, fiind antibacteriană, facilitează digestia, și crește imunitatea. Este considerată un antibiotic natural, o adevarată minune pentru organism.

Nu uitați! Orice ați alege, moderația este întotdeauna cea mai sigură cale către o viață sănătoasă!

Trăiește frumos, mănâncă sănătos! Te ajut și eu!