Despre…roșii

 

Înainte să vorbim despre beneficiile consumului de roșii o să împărtășesc cu voi o poveste amuzantă. Roșiile sunt originare din America de Sud și timp de 200 de ani au fost considerate otrăvitoare în Europa.

Chiar erau denumite “merele otrăvitoare”. De ce? În acele timpuri, mâncarea se servea pe platouri de plumb sau cositor. Roșiile fiind foarte acide reactționau cu acel strat de plumb si provocau intoxicații alimentare. Și de aici concluzia că roșiile erau problema.

Acum știm ca putem consuma roșii, ele fiind chiar benefice pentru sănătate, mai ales datorită conținutului de licopen care luptă împotriva radicalilor liberi vinovați de atacul asupra celulelor sănătoase

Dintre alte beneficii ale roșiilor putem enumera :

  • reglează nivelul glicemiei din sânge datorită conținutului ridicat de crom
  • reduce riscul apariției cancerului datorită conținutului de licopen
  • îmbunătățirea vederii datoriă conținutului considerabil de vitamina A
  • menține sănătatea pielii si încetinește procesului de îmbătrânire prin aportul de beta caroten
  • menține sănătatea oaselor si previne osteoporoza prin aportul de vitamina A și calciu
  • îmbunătățesc digestia prin aportul de fibre și cantitatea mare de apă
  • ajută în curele de slăbire fiind sărace în calorii(27 de calorii la 100g) dar prin aportul de fibre aduc repede senzația de sațietate

Există foarte multe moduri în care se pot consuma roșii si vă recomand să profitați cât mai mult de acest lucru mai ales atunci când sunt în sezon și le puteți găsi la producători locali.

 

Trăiește frumos, mănâncă sănătos! Te ajut și eu!