Îndulcitorii artificiali sunt substanțe chimice care dau gustul dulce fără aportul suplimentar de calorii.
Deși sunt folosiți la scară largă în industria alimentară, îndulcitorii au fost asociați cu foarte multe afecțiuni printre care obezitatea, spasme musculare, dureri de cap, obezitate și chiar cancer.
Contrar așteptărilor, îndulcitorii sunt asociați cu obezitatea deoarece favorizează eliberarea hormonilor răspunzători pentru stocarea grăsimilor în corp. Mai mult, consumul de îndulcitori sporește apetitul și dorința acută de alimente dulci.
Zaharina este considerată unul dintre cei mai siguri îndulcitori artificiali deoarece au fost observate puține efecte negative în majoritatea studiilor efectuate. Zaharina în schimb poate provoca reacții alergice. Acestea se manifestă de cele mai multe ori prin dureri de cap sau diaree.
Aspartamul este unul dintre cei mai periculoși și controversați îndulcitori. Consumul de aspartam a fost științific legat de înrăutațirea migrenelor. De asemenea studiile au arătat o legătură directă între consumul de aspartam și incidența cancerelor la creier și a depresiilor.
Sucraloza este cel mai nou îndulcitor folosit la scară mondială. Deși are un aport mare de calorii, fiind de sute de ori mai dulce decât zahărul, cantitatea folosită este foarte mică. Un studiu recent făcut pe sucraloză a demonstrat că aceasta scade sensibilitatea la insulină, ceea ce în timp poate duce la apariția diabetului de tip 2. Clorul este considerat ca fiind cea mai periculoasă substanță din componența sucralozei.
Nu au fost făcute suficiente studii asupra efectului pe care îl are combinația îndulcitorilor cu alte alimente și de aceea consider că ar trebui să acționăm preventiv. Singurul sfat pe care vi-l pot da este să evitați alimentele cu îndulcitori. Dacă simțiți nevoia de dulce, alegeți cu încredere fructele!
Trăiește frumos, mănâncă sănătos! Te ajut și eu!
758 thoughts on “Despre… îndulcitori”
Comments are closed.