Despre… cireșe

 

Cireșele sunt fructele mele preferate. Dar nu despre asta este vorba în acest articol. O să vorbim puțin despre beneficiile acestor fructe minunate și de ce ar trebui să le consumăm mai ales când este sezonul lor și deci le putem procura de pe piața locală.

Am mai menționat că a mânca fructe de sezon este cel mai bun mod de a profita de toate vitaminele, mineralele și antioxidanții pe care acestea ni le oferă.

Cireșele culese după ce s-au copt complet ne aduc un aport important de antioxidanți care ne ajută să încetinim procesul de îmbătrânire. Doar ne dorim să rămânem tineri nu?

Deși sunt foarte gustoase cireșele au foarte puține calorii. Doar 60 de calorii la suta de grame. Dar bineînțeles că trebuie să fim, ca întotdeauna, atenți la cantitate. Dacă vom consuma 1 kg de cireșe atingem 600 de calorii, ceea ce este mult prea mult pentru o gustare de fructe. Pentru a respecta principiile unei nutriții sănătoase, o gustare de fructe nu ar trebui să depășească 200 de calorii.

Să explorăm câteva dintre beneficiile pe care cireșele le au pentru sănătate:

  • Cireșele ar putea avea un aport în combaterea cancerului prin conținutul de betacaroten și vitamina C. Având un indice glicemic mic ele pot fi consumate și de persoanele cu diabet, făcându-le astfel și mai valoroase.
  • Prin conținutul de pectină studiile arată că au un efect în scăderea colesterolului rău.
  • Digestia este un beneficiar important al consumului de cireșe datorită conținutului de potasiu.
  • Dacă aveți probleme cu somnul cireșele vă pot veni în ajutor. Melatonina din compoziția lor (care împreună cu polifenolii are efecte benefice asupra activității cerebrale) ajută la reglarea ciclului de odihnă și astfel vă puteți bucura de un somn liniștitor.
  • Cireșele sunt un antiinflamator natural și ajută de asemena și în prevenirea atacurilor de gută.
  • Pot fi considerate un medicament natural în cazul atleților. Ajută la eliminarea durerii post antranement și prin efectul antiinflamator pot reduce perioada de recuperare
  • Și da, pot fi folosite și ca tratament cosmetic în cazul pielii uscate. O mască de față din pastă de cireșe vă va lăsa pielea hidratată și plină de vitalitate.

Trăiește frumos, mănâncă sănătos! Te ajut și eu!