Batoane energizante fără zahăr

De foarte multe ori recurgem la batoane energizante. Fie pentru că nu ne-am pregătit gustările, fie din comoditate, fie doar pentru că ne dorim ceva dulce (mai sănătos).

Astăzi vă propun o rețetă de batoane energizante făcute în casă. Și bineînțeles fără zahăr 🙂

Batoanele se pot consuma ca și desert sau doar ca o gustare între mese. Pot fi pregătite din timp și mâncate de-a lungul săptămânii astfel încât nu veți mai fi prinși nepregătiți atunci când vă răzbește foamea între mese.

Pentru a îndulci am folosit curmale. Eu folosesc foarte des curmalele pentru a înlocui zahărul sau mierea și le găsesc cu adevărat geniale în acest scop. Pe lângă faptul că îndulcesc în mod natural sunt și bogate în fibre benefice pentru o digestie sănătoasă.

Compoziția este pentru 8 batoane și este gândită pentru o tavă de 20cm pe 20cm.

Dacă aveți o tavă mai mare calculați ingredientele proporțional cu mărimea tăvii.

Ingrediente:

Pentru bază:

  • 200g ovăz
  • 30g fulgi de cocos deshidratați (neîndulciți)
  • 5-6 curmale deshidratate mari sau 10 mici
  • 100g nuci crude (sau alune combinate)
  • 1/4 linguriță sare
  • 1/2 linguriță bicarbonat de sodiu
  • 1 ou
  • 50ml ulei de cocos

Pentru umplutura de curmale:

  • 18 curmale deshidratate mari sau 25 mici
  • 1 linguriță suc de lămâie
  • 1/2 linguriță sare

Pregătire:

Eu hidratez curmalele înainte. Le țin cam 10 minute în apă călduță.

Adăugați în robotul de bucătărie 130g din cele 200g de ovăz și procesați până obțineți o făină.

Adăugați fulgii de cocos, curmalele, bicarbonatul de sodiu și procesați până când curmalele sunt complet fărâmițate. Ca să fie mai ușor rupeți curmalele în 4.

Adăugați apoi restul de 70g de fulgi de ovăz și nucile. Pulsați până când nucile sunt mărunțite. Eu prefer să le las în bucățele mai mari.

În robot se adaugă apoi oul și uleiul de cocos. Pulsați până se amestecă complet. Păstrați cam 70g din compoziție.

Restul întindeți în tavă într-un strat uniform. Folosiți o lingură pentru a tasa compoziția în tavă.

Se clătește robotul și se pregătește umplutura de curmale.

Adăugați curmalele (cu tot cu apa în care le-ați înmuiat), sucul de lămâie și sarea în robot și pulsați până obțineți o compoziție omogenă cu textura unei creme de caramel.

Umplutura obținută se pune în tavă peste baza întinsă anterior.

Deasupra presărați cele 70 de grame păstrate din compoziția cu fulgi de ovăz.

Se dă la cuptor pentru 15 minute. După ce se răcește se pune la frigider sau la congelator pentru a se întări și a o putea tăia în batoane ușor de transportat.

 

Informații nutriționale (per porție):

Calorii 203
Proteine 2
Grăsimi 8
Carbohidrați 32
Fibre 7

 

 

Poftă bună!

Trăiește frumos, mănâncă sănătos! Te ajut și eu!