Am început să înțeleg că trăim într-o lume care a uitat ce înseamnă o porție normală de mâncare. Și asta se întâmplă din mai multe motive:
1. Interesul comercial. Majoritatea producătorilor de produse alimentare te vor îmbia să consumi/cumperi mai mult .
2. Porțiile în restaurante sunt din ce în ce mai mari. Și mai mult, atunci când nu sunt foarte mari, majoritatea clienților sunt nemulțumiți.
3. Tindem să uităm că munca depusă de majoritatea dintre noi nu mai este una atât de solicitantă din punct de vedere fizic. Din această cauză noi ar fi trebuit să micșorăm porțiile, nu să le mărim.
Și, de asemenea, trebuie să recunoaștem că toate astea vin și pe fondul unei abundențe alimentare de care ne-am bucurat în ultima perioadă.
De multe ori, chiar dacă știm ce este sănătos și ce ar trebui să mâncăm, uităm de mărimea porției. Da, chiar și alimentele sănătoase îngrașă ?
Așadar diferența dintre normoponderabilitate și supraponderabilitate este dată de cele mai multe ori de mărimea porțiilor de mâncare.
Voi da în continuare câteva exemple de alimente care îngrașă foarte tare și cantitățile în care acestea ar trebui consumate.
1. Pastele.
Pastele aduc un aport substanțial de carbohidrați si dacă mâncăm în cantități mari ele îngrașă. Și chiar foarte tare!
100g de paste negătite vor avea cam 400g în stare gătită. 400g de paste este o porție foarte mare și nerecomandată. Porția de paste (în stare negătită) recomandată este de 50g. Dacă va e mai usor un pumn.
2. Brânza.
Un aliment care se consumă foarte des în mod abuziv. Porția de brânză/cașcaval la o masa nu trebuie să depășească 40g. Și fiind un aliment foarte gras, nu se combină niciodată cu carne. Mai mult, dacă ne îngrijim de sănătatatea noastră și de nivelul colesterolului, nu trebuie să consumăm brânză decât la o singură masă într-o zi, de maxim 4 ori pe săptămână.
3. Salata de icre.
De multe ori nu ne dăm seama că salata de icre are un conținut mare de grăsimi și un număr foarte mare de calorii. Salata de icre are 500 de calorii la 100g, în condițiile în care cea mai mare masă a noastră ar trebui să fie de maxim 600 de calorii.
O porție acceptabilă de salată de icre este de 30g.
4. Uleiul.
Ne-am obișnuit să punem ulei din abundență în mâncare sau salate. Atunci când turnăm cu sticla nu ne dăm seama cât ulei folosim de fapt.
Porția de ulei la o masă ar trebui să fie de 10ml.
Credeți-mă pe cuvânt : majoritatea dintre noi folosim prea mult ulei.
5. Pâinea.
Noi românii consumăm foarte multă pâine și cred că mulți nu își mai pun problema care este porția normală de pâine. O porție de pâine nu trebuie să depășească 60g.
6. Fructele.
Da, fructele îngrașă dar în același timp sunt foarte sănătoase. Avem nevoie de ele, dar în cantități corecte.
Nu mâncați niciodată mai mult de un fruct sau 200g de fruct la o singură gustare.
6. Carnea
O porție de carne este cât palma. Acesta este cel mai simplu și la îndemână mod de a măsura.
Trăiește frumos, mănâncă sănătos! Te ajut și eu!
753 thoughts on “Despre… porții”
Comments are closed.