Aud din ce în ce mai des: “Nu mănânc ouă deoarece îmi vor crește colesterolul”.
Această afirmație trebuie cumva încadrată într-un context. Lucrurile nu sunt atât de simple.
În primul rând, colesterolul nu crește de la consumul unui singur aliment. Colesterolul crește de la o dietă care presupune consumul ridicat de acizi grași saturați.
O alimentație “modernă”, bazată pe foarte multe semipreparate, produse de patiserie, dulciuri etc. are un impact substanțial în creșterea colesterolului. Mult mai mare decât ar putea avea vreodata consumul de ouă.
Mai mult, studiile recente arată că de fapt consumul de ouă are un impact extrem de mic în creșterea colesterolului.
Totuși, dacă aveți deja un colesterol mărit și vă temeți de ouă, trebuie să țineți minte că doar gălbenușul conține colesterol. Așa că puteți face o omletă foarte gustoasă dintr-un gălbenuș și 2 albușuri.
În orice caz nu renunțați la ouă. De ce ?
1. Oul conține cea mai bună proteină care se poate găsi în natură: ALBUMINA. Toate celelalte proteine sunt evaluate în comparație cu aceasta. Albumina se digeră foarte ușor și conține toți aminoacizii necesari, în cantități ideale.
2. Oul este un superaliment. Printre multe altele conține vitaminele A (protejează vederea), B2, B5, B6, B12, acid folic şi acizi graşi Omega 3.
3. Oul ne ajută să ne păstrăm greutatea dorită deoarece este foarte sățios și limitează pofta de dulce.
4. Ouăle sunt bogate în sulf, care ajută la absorbția complexului de vitamine B dar și la producerea de colagen și cheratină (care ne protejează pielea, unghiile și părul).
5. Oul conține lecitină – deci ne face mai destepti . Dacă nu, măcar ne ajută să păstrăm sănătatea sistemului nervos.
6. Oul conține o serie de elemente cu efect antioxidant.
Trăiește frumos, mănâncă sănătos! Te ajut și eu!
323 thoughts on “Alimente controversate… astăzi OUL”
Comments are closed.