Astăzi vă propun un prânz absolut delicios și destul de ușor de pregătit: fajitas cu lipie integrală și creveți.
Despre beneficiile făinii integrale puteți citi AICI.
Creveții, pe lângă faptul că au puține calorii, sunt bogați în proteine și nu conțin multe grăsimi saturate. Conțin fier, seleniu și au un conținut scăzut de colesterol, ceea nu este decât de ajutor pentru sistemul cardiovascular. Tot în ajutorul sistemului cardiovascular vin și acizii Omega-3 pe care îi găsim în creveți și în alte fructe de mare.
Sparanghelul este bogat în vitamina K, ne ajută să eliminăm toxinele (datorită asparaginei), are puține calorii și multe fibre care ne vor ajuta digestia. De asemenea conține mult potasiu ceea ce ne ajută să reducem grăsimea de pe abdomen.
Ingrediente creveți (4 porții):
- 500g creveți decorticați
- 1 linguriță ulei de măsline
- 1 linguriță oregano
- 1 linguriță sos roșii
- 1 pepperoncino dacă vă place un pic picant
- 1/4 linguriță usturoi pudră
- 1/4 linguriță chimion
- zeama 1/2 lămâie
- sare
- piper
Ingrediente legume (4 porții):
- 1 linguriță ulei măsline
- 2 ardei roșii
- 1 legatură sparanghel
- 1 ceapă
- 3 caței usturoi
- sare
- piper
Pregătire:
Se amestecă toate ingredientele pentru creveți și se lasă la macerat în frigider 10-20 minute.
Între timp putem pregăti legumele. Se pune uleiul pe foc și se călesc cățeii de usturoi până devin arămii. Usturoiul tăiați-l în bucăți mari deoarece o să îl scoatem după călire. Îl folosim doar ca să dăm gust uleiului.
Se adaugă ceapa și se călește până devine translucidă. După aceea se adaugă ardeii tăiați rondele și sparanghelul tăiat în bucăți mari. Se adaugă sare și piper după gust. Se călesc legumele până devin moi. Se scot din tigaie și se păstrează pe o farfurie până când pregătim creveții.
Scoatem amestecul de creveți de la frigider și îl călim în tigaie 5-10 minute. După ce creveții sunt făcuți adăugăm și legumele. Le gătim împreună cam 1 minut.
Cam asta e tot 🙂 Se servește cald.
Pentru lipiile integrale am folosit:
- 350g făină integrală
- 170g iaurt
- 130 ml lapte
- un vârf de sare
Se amestecă ingredientele până obținem un aluat nu foarte lipicios. Se lasă cam 15 minute și după aceea se mai frământă pentru 2-3 minute. Aluatul obținut se împarte în 10. Fiecare din cele 10 părți reprezintă o lipie. O întindem și o coacem direct în tigaie. Pe cât de simple sunt, pe atât de delicioase si sănătoase! Făina integrală ne va ajuta digestia și va întregi din punct de vedere nutrițional preparatul propus astăzi.
Lipiile astfel obținute sunt geniale și pot fi folosite în loc de pâine împreună cu multe preparate.
O lipie va avea 135 calorii, 6g proteină, 1,2 g grăsimi și 26g carbohidrați.
Sugestie de servire :
Luăm o lipie, o ungem cu puțin iaurt degresat (mai ales dacă ați ales varianta picantă), punem salată verde din abundență și apoi 1/4 din compoziție.
Informații nutriționale (per porție – 1 lipie cu 1/4 din compoziție) :
Calorii | 338 |
Proteine | 31 |
Grăsimi | 9 |
Carbohidrați | 33 |
Fibre | 4 |
Poftă bună!
Trăiește frumos, mănâncă sănătos! Te ajut și eu!
782 thoughts on “Fajitas cu lipie integrală și creveți”
Comments are closed.