Ținând cont că se apropie sărbătorile Pascale m-am gândit că este un moment potrivit să vorbim și despre dieta de sărbători.
Cu toții știm că de sărbători e foarte greu să ne menținem dieta obișnuită. Suntem înconjurați de ispite, alimente foarte grele și foarte multe preparate culinare.
Întrebarea este: Ce putem face? Cum ne putem bucura de sărbători și preparatele specifice fără ca acest lucru să ne afecteze sănătatea și greutatea?
O să vedeți că de fapt nu este foarte dificil. Dacă urmăm câteva reguli simple și modificăm nesimnificativ câteva rețete, avem foarte mari șanse de reușită. Să trecem la treabă :
- Nu consumați din toate preparatele culinare la o singură masă. Nu este obligatoriu să mâncați din toate preparatele la aceeași masă. Trebuie să aplicăm principiul “Divide and Conquer”. Cu alte cuvinte, separați preparatele culinare și distribuiți-le pe mai multe mese și gustări. De exemplu, desertul se poate consuma ca și gustare la cel puțin 2 ore distanță de masa principală. Deci nu mâncați felia de cozonac imediat după masă. Alegeți să o consumați ca și gustare între masa de prânz și masa de seară (o singură felie la o gustare 🙂 ).
- Puneți întotdeauna legume lângă porția de friptură. Dacă legumele sunt crude este cu atât mai bine.
- Când preparați maioneza, înlocuiți uleiul cu iaurt gras. Dacă înlocuiți uleiul, numărul de calorii din maioneză va scădea dramatic și în același timp obțineți o variantă mult mai sănătoasă a mult râvnitei maioneze.
- Dacă sunteți deschiși la o schimbare, înlocuiți orezul din sarmale cu hrișcă. Încercați! Este foarte posibil ca din punct de vedere al gustului să nu fiți deranjați deloc de această schimbare, deși ea este semnificativă din punct de vedere nutrițional. Hrișca are foarte multe beneficii, dar o recomand pentru sarmale deoarece îmbunătățește digestia și ne ajută să digerăm carnea tocată.
- Beți cel puțin 2l de apă în fiecare zi.
- Alegeți cafeaua neîndulcită.
- Nu combinați carnea cu lactatele.
- Dacă plecați în vizită, mâncați o gustare sănătoasă înainte. Astfel nu veți fi foarte înfometați și evitați să mâncați foarte mult la o singură masă.
- Nu mâncați dulce la micul dejun. Alegeți în schimb un mic dejun cu ouă sau cereale integrale. În acest fel nivelul glicemiei se menține constant și nu veți simți nevoia de dulce toată ziua.
- Nu mâncați niciodată tot din farfurie. Indiferent de situație străduiți-vă să vă opriți înainte de a termina tot ce aveți în farfurie.
Trăiește frumos, mănâncă sănătos! Te ajut și eu!
759 thoughts on “Despre… dieta de sărbători”
Comments are closed.