Am auzit de multe ori: Nu am timp să mănânc dimineața. De ce nu e timp? Diferite motive. Dar ele nu fac obiectul acestui articol.
Știu că de multe ori nu avem timp, chef sau foame pentru a mânca micul dejun. Dar să ne amintim întotdeauna că trebuie să fim sănătoși ca să putem face toate acele activități care ne fură timpul.
Lipsa unui mic dejun poate aduce multiple disfuncționalități la nivel anatomic, deoarece corpul este privat de nutrienți tocmai în prima parte a zilei când are nevoie de o cantitate mare de energie pentru a funcționa.
Micul dejun este foarte important în reglarea nivelului glicemic. În absența lui, după o noapte de post alimentar, corpul începe să capete rezistență la insulină și ne va fi foarte greu să ne regăsim nivelul glicemic optim în ziua respectivă.
Atunci când sărim peste micul dejun, în mod inevitabil la jumătatea zilei se va instala o senzație de foame care de obicei este potolită doar prin excese alimentare. Fie ele de natură cantitativă (porții mult mai mari decât ar trebui), fie calitativă (mâncare nesănătoasă).
Cercetările din ultimii ani au adus la iveală că lipsa unui mic dejun corespunzător poate fi asociată cu multe probleme de sănătate cum ar fi: hipertensiunea arterială, obezitate, creșterea colesterolului.
Rețineți 2 reguli simple dar foarte importante pentru un stil de viață sănătos:
- nu săriți niciodată peste micul dejun. Chiar este cea mai importantă masă a zilei
- niciodată nu mâncați dulce la micul dejun.
În speranța că v-am convins de importanța micului dejun, o să vă dau o idee care se poate pregăti duminica și consumată apoi pe parcursul a 3-4 zile. Un mic dejun sănătos care o să vă ia 10 minute să îl pregătiți și fix 5 minute să îl mâncați: quiche – sau o altfel de omletă.
Rețeta o găsiți AICI.
Trăiește frumos, mănâncă sănătos! Te ajut și eu!
624 thoughts on “Despre… micul dejun”
Comments are closed.