De multe ori folosesc expresia “otrăvurile albe”. Nu vreau să par foarte dură și nici elitistă, dar o să încerc să explic de ce ar trebui să ne ferim de făina albă, zahărul alb și orezul alb.
Din păcate în Romania ne lovim de o reticență față de produsele integrale. Reticență care provine din perioada comunismului. O reticență care are la bază ideea preconcepută că pâinea neagră sau integrală este pentru oamenii săraci, care nu își pot permite făina albă. În realitate făina neagră și făina integrală sunt mult mai greu de obținut și acest lucru a început să fie reflectat și de prețuri. Făina integrală și produsele de panificație din făină integrală sunt mai scumpe și pe bună dreptate.
Regula de bază se poate rezuma la: cu cât mai integral cu atât mai bine, cu cât mai puțin procesat cu atât mai bine. Să vedem de ce:
Bobul de cereale este compus din 3 părți. Proteinele, mineralele și vitaminele din complexul B se regăsesc în germene. El este înconjurat de endoesperm care conține în cea mai mare parte amidon. Tărâța este exteriorul dur, de protecție, care conține acizi grași nesaturați și fibre. Din această descriere vă puteți da seama că partea nutritivă a cerealei se regăsește în germene.
În procesul de rafinare pentru obținerea făinei albe, atât germenele cât și tărâța sunt înlăturate. Ceea ce înseamnă că rămânem doar cu partea care conține amidon. Din această cauză făina albă este lipsită aproape complet de elemente nutritive și fibre. Făina albă doar ne “umflă” fără să ne hrănească. Consumul de făină albă ridică glicemia foarte repede și provoacă secreția bruscă de insulină, care favorizează acumularea depozitelor de grăsime.
Deși carbohidrații sunt sursa noastră de energie, foarte importantă este calitatea carbohidraților ingerați. Carbohidrații cu absorbție rapidă (cum este făina albă), descompuși în glucoză, trec foarte repede în sânge și dau un surplus de energie pe care corpul nu îl poate consuma. Această creștere bruscă a glicemiei va fi urmată de o scădere la fel de rapidă, ce va avea ca efect imediat iritabilitatea si senzația de foame acută.
Un alt lucru de luat în considerare este glutenul. Glutenul din făina albă nu este recunoscut de corp, prin urmare corpul va lupta împotriva lui. Acest lucru provoacă o inflamație la nivelul intestinului. Există persoane cu sensibilitate puternică la gluten (boala celiacă), dar studiile au demonstrat că majoritatea persoanelor care consumă făină albă au simptome ușoare de iritabiliate a colonului și a intestinului, iritabilitate care se manifestă prin balonări, digestie defectuoasă, stări de oboseală.
Această sensibilitate la gluten, chiar dacă este ușoară, a fost asociată în multe studii cu apariția colonului iritabil sau, mai rău, a cancerului de colon sau apariția hemoroizilor.
Pe cât de nocivă este făina albă, pe atât de benefică poate fi făina integrală sau făina neagră (daca ea este reală și nu colorată, așa cum din păcate se mai regăsește în comerț).
Făina integrală sau cea neagră păstrează toate elementele nutritive benefice pe care le regăsim în germene sau în tărâțe.
Acest lucru înseamnă că făina integrală păstrează vitaminele și mineralele atât de benefice sănătății noastre. Regăsim un conținut important de vitamine din complexul B, dar și vitamina E care este un antioxidant puternic. Vitaminele din făina integrală pot avea un rol important în prevenirea cancerului și a diabetului zaharat.
Făina integrală face parte din carbohidrații cu absorbție lentă, ceea ce ne permite să controlam nivelul glicemic și în acest fel să evităm foamea necontrolată, senzația de oboseală sau iritabilitatea.
În același timp, făina integrală, datorită fibrelor, ajută digestia și devine un aliat în controlul greutății.
Ce am descoperit eu după ce am renunțat la făina albă este faptul că făina integrală are gust. Făina albă este fadă și de fapt nu are nici gust, nici miros. La polul opus, făina integrală are un gust bogat ceea ce o face mult mai apetisantă. Dar pentru a observa acest lucru creierul trebuie să depășească dependența de făină albă. Este un întreg proces, dar sunt sigură că veți reuși și într-un final veți fi 100% de acord cu mine.
Sper că v-am convins să înlocuiți făina albă cu alte produse: făină integrală, făină neagră, făină de ovăz, făină de migdale, făină konjac etc. Există foarte multe aternative sănătoase pe care le puteți încerca!
Trăiește frumos, mănâncă sănătos! Te ajut și eu!
672 thoughts on “Otrava albă… astăzi făina albă”
Comments are closed.