Prăjitură cu morcovi (Carrot Cake – varianta sănătoasă)

Mereu mi-a plăcut tortul de morcovi. Când auzi prima dată denumirea parcă nu sună a prăjitură, dar vă asigur ca este o prăjitură și chiar foarte gustoasă. Cel de la Starbucks este foarte bun, dar este prea dulce și are foarte multe calorii. Așa că m-am gândit să fac eu o versiune mai sănătoasă, fără zahăr și fără făină albă.

Blat:

  • 270g făină integrală
  • 1 plic praf de copt
  • 2 lingurițe bicarbonat de sodiu
  • 3 lingurițe scorțișoară
  • 1 lingurița nucșoară
  • 1/2 lingurița sare
  • 28 unt de cocos topit
  • 3 albușuri de ou
  • 1 lingură esență de vanilie
  • 150g iaurt grecesc
  • 60ml siop de arțar sau miere
  • 180ml lapte degresat
  • 270g morcovi rași (4-5 morcovi medii)

Umplutură:

  • 240g iaurt grecesc
  • 250g cremă de brânză degresată
  • 2 lingurițe sirop de arțar sau miere

Pregătire:

Preîncălziți cuptorul la 180 de grade și pregătiți 2 tăvi rotunde în care să coaceți blatul.

Ungeți tăvile cu puțin ulei și dacă știți că nu sunt nonaderente puneți hârtie de copt astfel încât să vă asigurați că blaturile nu se vor lipi.

Într-un castron mare amestecați făina, praful de copt, bicarbonatul de sodiu, scorțișoara, nucșoara și sarea.

Într-un alt castron amestecați uleiul de cocos, albușurile de ou și vanilia. Adăugați și siropul de arțar. Apoi încorporați iaurtul și amestecați astfel încât să obțineți o compoziție fără cocoloașe.

Adăugați apoi compoziția uscată și laptele alternativ. Începeți și terminați cu făina. Ideal ar fi să o adăugați în 4 părți egale. La sfârșit încorporați ușor morcovul ras.

Separați compoziția în 2 și puneți-le în tăvile deja pregătite. Coaceți la 180 de grade pentru 30 de minute.

Între timp pregătim umplutura.

Amestecați cu blenderul iaurtul, crema de brânză și siropul de arțar. Trebuie să obțineți o umplutură foarte fină.

După ce s-au răcit blaturile adăugați jumătate de umplutură pe primul blat. Puneți deasupra al doilea blat și puneți restul de umplutură. Întindeți bine deasupra și pe margini. Pentru ornare eu am folosit un pic de morcov ras.

Informații nutriționale (per porție – tortul împărțit în 12 bucăți):

Calorii 168
Proteine 15
Grăsimi 6
Carbohidrați 23
Fibre 4

 

Poftă bună!

Trăiește frumos, mănâncă sănătos! Te ajut și eu!