Sunt mereu în căutare de gustări sănătoase pe care le putem pregăti în prealabil. De ce? Pentru că gustările și ronțăitul dintre mese sunt un adevărat pericol pentru orice regim alimentar sau un stil de viață sănătos. De multe ori, deși ne străduim să mâncăm corect la mesele principale, stricăm totul cu ronțăitul dintre mese. Momentul acela în care ți se face foame și, cum nu ai nimic la îndemână, te arunci într-un produs de panificație, o pungă de covrigei, un croissant, o prăjitură, etc.
Din această cauză, dacă suntem pregătiți cu o gustare sănătoasă, vom trece cu brio peste acest moment.
Pentru rețeta de astăzi am ales niște plăcințele cu ricotta și spanac. Le-am pregătit în weekend și am avut o gustare sănătoasă toată săptămâna. Aluatul folosit este cel pe care îl folosesc frecvent în rețetele mele. Unul simplu de pregătit și cu puține ingrediente. Făina integrală este vedeta – foarte gustoasă și asigură un aport de fibre absolut esențial pentru dietă.
Aluat:
- 400g făină integrală
- 16 linguri apă foarte rece (puteți pune gheață în cana respectivă)
- 120g unt topit
Se amestecă făina cu untul topit și cu apa și se face un aluat care se întinde. Apoi decupați-l în forme rotunde folosind un pahar cu gura largă. Ar trebui să obțineți circa 25-30 plăcințele.
Iar pentru umplutura cu ricotta și spanac…
Compoziție:
- 1 ceapă mică
- 10 ml ulei
- 500g spanac
- 250g ricotta
- 2 căței de usturoi
- 2 ouă
- 2 linguri iaurt
- 1/2 linguriță oregano
- sare
- piper
Pregătire:
Ricotta se amestecă cu 2 ouă și oregano.
Într-o tigaie non-aderentă se pune o lingură de ulei și se sotează usturoiul tăiat bucăți mari. Scoatem bucățile de usturoi și adăugăm ceapa. Când ceapa devine translucidă adăugăm și spanacul și călim câteva minute.
Lăsăm să se răcească și adăugăm peste amestecul de ricotta. După ce amestecăm bine începem să umplem plăcințelele. Cam 1 linguriță de compoziție la fiecare plăcințică. Nu puteți pune foarte mult ca să nu iasă pe dinafară în momentul în care închideți plăcințelele.
După ce ați închis fiecare plăcintă se trage cu o furculiță de marginea aluatului astfel încât să obținem o formă frumoasă. Se ung cu ou pe deasupra și se dau la cuptor la 180 de grade pentru 40 de minute.
Informații nutriționale (per porție – 2 plăcințele):
Calorii | 210 |
Proteine | 8 |
Grăsimi | 11 |
Carbohidrați | 21 |
Fibre | 4 |
Poftă bună!
Trăiește frumos, mănâncă sănătos! Te ajut și eu!
718 thoughts on “Plăcințele cu ricotta și spanac”
Comments are closed.