Plăcintă cu mere

Este o perioada în care mai toti avem prea multe mere prin casă. Și atunci începi să te gândești ce poți face cu ele. Nu vă e dor de mirosul de plăcintă de mere cu scorțișoara care să se răspândească în casă într-o zi de toamnă ploioasă? Mie cu siguranță, da. 🙂

De data asta, am încercat o altă variantă de placintă cu mere. Fără zahăr, fără făină albă și cu blat făcut de casă. Am făcut de asemenea și sosul de mere tot în casă. Deși m-am ferit mereu, am descoperit că nu este deloc dificil de făcut. Și în felul acesta ne asigurăm că va conține numai ceea ce ne dorim.

Ingrediente sos de mere:

  • 1 kg de mere
  • scorțișoară
  • nucșoară
  • 200 ml de apă

Pregătire:

 

Se curață merele de cotorul interior și se taie in 4-6 felii. Nu le decojiți. Multe din vitaminele mărului se află în coajă așa că de câte ori o putem folosi, este binevenită.

Se adaugă 1 lingură de scorțișoară, 1 lingură de nucșoară și 200 ml de apă. Se amestecă și se dă la cuptor la 200 de grade cam 30 minute.

După ce se scot de la cuptor, puneți merele în blender sau în robotul de bucătărie și pasați-le până obțineti un piure . Și sosul de mere este gata!

Dacă nu îl folosiți pe moment, va ține în frigider circa 1 săptămână. Pe lângă plăcinta cu mere, sosul de mere poate fi folosit la foarte multe dulciuri. De exemplu la brioșe. Găsiți rețeta pe blog.

Ingrediente blat:

  • 200g făină integrală
  • 8 linguri apă foarte rece (puteți pune gheață în cana respectivă)
  • 1 lingură unt topit

Pregătire:

Se amestecă făina cu untul topit și cu apa și se face un aluat care se întinde în tava pe care o folosiți (eu folosesc una rotundă puțin adâncă)

Ingrediente plăcinta cu mere:

  • 6-8 mere
  • 2 lingurițe scorțișoară
  • 2 linguri suc de lamaie
  • 40g sos de mere neîndulcit(sau făcut în casă)
  • 1 lingură unt de arahide (opțional)
  • 1 lingură amidon de porumb(opțional)

Pregătire:

Se curața merele de cotor, semințe și coajă. Se dau prin răzătoarea mare. Dacă aveți, puteți folosi robotul de bucătărie.

Pastrați 1-2 mere feliate subțire pentru ornare.

Se amestecă merele cu scorțișoara, sucul de lămâie, sosul de mere. Acum puteți adăuga și ingredientele opționale : untul de arahide și amidonul de porumb.

Blatul fșcut mai sus se intinde într-o tava de plăcintă. Inclusiv pe margini ca să ne iasă o crustă frumoasă.

Adăugați compoziția de mere și apoi ornați plăcinta cu feliile anterior pregătite în orice fel va doriți.

Se dă la cuptor la 180 de grade pentru 35-40 de minute.

Informații nutriționale (per porție – 1 felie):

Calorii 239
Proteine 5
Grăsimi 4
Carbohidrați 49
Fibre 8

 

Poftă bună!

Trăiește frumos, mănâncă sănătos! Te ajut și eu!