Faptul că bucătăria românească se bazează prea mult pe carne o știm cu toții. Există explicații istorice și culturale pentru acest lucru.
Un alt lucru știut este că în România se mănâncă foarte multă pâine. Și albă. Și acest lucru are explicații istorice și implicații care se manifestă de-a lungul a mai multor generații.
Dar nici unul din lucrurile de mai sus nu reprezintă, după părerea mea, cea mai mare greșeală a bucătăriei autohtone. Aceasta rămâne faptul că nu știm să gătim și nu diversificăm îndeajuns legumele, leguminoasele și cerealele.
Cartoful este garnitura de bază pe mesele românilor. Și nici aici nu diversificăm. Acum avem acces la mai multe tipuri de cartofi care aduc beneficii substanțiale față de clasicul cartof alb, ca de exemplu cartoful mov sau cartoful dulce.
Mâncăm grâu, orez și porumb dar nu includem aproape deloc ovăz. Ovăzul este un aliment minune care ar trebui folosit foarte des în alimentația noastră.
Mâncăm semințe de floarea soarelui (gătite din păcate) și alune (tot prăjite) dar nu includem semințe de susan, semințe de chia, semințe de in, fistic, caju etc.
Situația stă însă cu adevărat tragic când vine vorba de celelalte legume. Nu mâncăm suficiente salate. Avem o preconcepție incredibilă cum că salata este bună doar pentru cei care vor să slăbească. Nimic mai greșit. Salatele ajută cu aportul de fibre care ne este esențial pentru o digestie sănătoasă. Se preferă pastilele împotriva constipației în locul ajustării dietei astfel încât să conțină mai multe fibre – antidotul natural și sănătos contra constipației.
Salatele aduc volum și ne simțim sătuli mult mai repede. Salatele aduc savoare, vitamine și minerale în alimentația noastră.
Unul dintre secretele prețioase pentru o alimentație sănătoasă este diversificarea. Fiecare aliment are beneficiile sale pentru sănătate. Cu cât mâncăm mai diversificat cu atât ne asigurăm că primim o plajă cât mai largă de nutrienți esențiali unei bune funcționări a organismului.
Dar să ne întoarcem la legume și la câteva exemple despre cum am putea să diversificăm legumele din dieta noastră zilnică.
Mâncăm varză, dar nu includem și broccoli, varză de Bruxelles, varză roșie sau varza kale.
Mâncăm praz, dar nu includem și sparanghelul sau anghinarea.
Mâncăm mazăre și fasole, dar nu includem suficient năutul și edamamele.
Mâncăm spanac, dar numai gătit. Spanacul are multă vitamina C care se pierde prin pregătire termică. Obișnuiți-vă să includeți spanacul crud în salate. Este foarte gustos!
Mâncăm roșii, dar nici aici nu diversificăm. Există roșii galbene, verzi, violet. Culorile diferite arată că fiecare conține alți antioxidanți necesari organismului.
Un prim pas în adoptarea unui stil de viață sănătos este să includem din abundență legumele. Al doilea pas, la fel de important, este să diversificați legumele. Cu cât mai mult, cu atât mai bine.
Așa că sfatul prețios cu care să rămâneți din articolul de astăzi este: Diversificați! Diversificați! Diversificați!
Trăiește frumos, mănâncă sănătos! Te ajut și eu!
1,013 thoughts on “Greșeala esențială a bucătăriei românești”
Comments are closed.