Există foarte multe controverse legate de miere. Pornind de la aceste controverse, apar și mai multe întrebări.
Este mierea mai bună decât zahărul? Zahărul îngrașă mai mult decât mierea? Mierea este naturală și deci mai sănătoasă? Dacă gătești cu miere și folosești temperaturi ridicate (cuptor), este mierea cancerigenă? Și probabil mai există și alte convingeri care ar merita dezbătute, dar pentru acest articol m-aș limita la acestea.
În Egiptul Antic mierea se folosea în cadrul procesului de îmbălsămare, dar și ca pansament pentru vindecarea plăgilor. De ce? Răspunsul stă în proprietățile antibacteriene și antiinflamatorii ale mierii. Aciditatea din miere și caracteristica sa de a deshidrata bacteriile ar putea fi motivul pentru care mierea vindecă rănile.
Supusă la o temperatură ridicată, mierea își pierde calitățile curative. În concluzie, la cuptor mierea nu devine cancerigenă, dar își pierde foarte multe din proprietăți.
Zahărul și mierea conțin amândouă fructoză și glucoză. Glucoza ajunge direct în sânge și eliberează energie instant; fructoza este mai lent absorbită și furnizează energie în mod constant.
Pe lângă fructoză și glucoză mierea conține și vitamine și minerale.
Dar mierea îngrașă la fel de mult ca zahărul!
Mierea aduce 304 de calorii/100g iar zahărul în jur de 400 calorii/100g.
Dar dacă măsurăm la linguriță, o linguriță de miere are mai multe calorii decât o linguriță de zahăr. Deci nu vă păcăliți cu gândul că în dietă puteți folosi miere în loc de zahăr. Acest lucru este fals
Și acum să ne aplecăm puțin asupra beneficiilor mierii:
1. are efect antibacterian
2. poate stimula sistemul imunitar
3. ajută la tratarea răcelilor, tusei, durerilor de gât
4. datorită calităților hidratante poate fi folosită ca mască naturală pentru piele
5. ajută la ameliorarea efectelor produse de alergiile sezoniere
O să vă dau și câteva exemple de folosire a mierii în diferite combinații benefice pentru sănătate:
1. amestecată cu suc de ghimbir are efect expectorant
2. amestecată cu ghimbir ras și consumată înainte de micul dejun ajută la stimularea sistemului imunitar și previne racelile. Atenție! Se va consuma o singură linguriță pe zi.
3. terciul de ovăz cu o lingură de miere ajută la calmarea nervilor și la menținerea unei diete echilibrate
4. puneți o linguriță de miere și suc de lămâie într-un pahar cu apă caldă – consumat înainte de micul dejun va ajuta la eliminarea grăsimilor
Atenție! Mierea nu se recomandă în cazul sugarilor datorită riscului de contaminare cu bacteria ce produce botulism.
Trăiește frumos, mănâncă sănătos! Te ajut și eu!
387 thoughts on “Despre… MIERE”
Comments are closed.