Fibrele alimentare sunt de fapt niște glucide nedigerabile. Și atunci de ce sunt ele atât de recomandate? O să enumăr în continuare doar câteva dintre efectele lor benefice:
– accelerează tranzitul intestinal
– fixează unele minerale (Ca, Na, P, Mg, Fe)
– ajută la scăderea colesterolului și a lipidelor din sânge
– cresc eliminarea de proteine și grăsimi debarasând în acest fel organismul de surplusul caloric
– constituie în colon un substrat favorabil pentru sintetizarea de vitamine B
– reduc riscul cancerului de colon
– reduc riscul de obezitate, diabet și constipații cronice
Ar trebui să consumăm 20-30g de fibre pe zi. Persoanele supraponderale sau cu dislipidemii (colesterol/trigliceride mari) trebuie să consume obligatoriu cel puțin 30g de fibre zilnic.
Ca să vă ajut în estimarea celor 30g o să dau exemplu de câteva alimente și conținutul lor de fibre:
– scorțișoară – 53g/100g
– tărâțe de ovăz – 28g/100g
– fasole uscată – 21g/100g
– smochine -18g/100g
– migdale -15g/100g
– pâine integrală -8g/100g
– 1 banană – 3g
– 1 pară – 6g
– 1 măr – 4g
Nu se fac foarte ușor 30g de fibre zilnic dar cu cât ne apropiem mai mult de acest număr cu atât asigurăm o funcționare optimă a tractului digestiv.
Trebuie reținut că făina albă/orezul alb etc. sunt complet lipsite de fibre datorită procesului de rafinare prin care acestea sunt trecute.
Așa că dacă veți alege în schimb vaiantele integrale pe lângă gustul bun, veți profita din plin și de fibrele alimentare.
Atenție însa! Un consum ridicat de fibre trebuie să vina cu o hidratare corespunzătoare pentru a evita acțiunile inflamatorii și iritative asupra tubului digestiv .
Ca și concluzie: nu uitați de apă și de fibrele alimentare. Două elemente de bază care asigură un echilibru nutrițional în viața de zi cu zi!
Trăiește frumos, mănâncă sănătos! Te ajut și eu!
596 thoughts on “Despre… fibre”
Comments are closed.