Din păcate am ajuns să vorbim despre dependența de zahăr. În ziua de astăzi este o dependență foarte serioasă și trebuie luată ca atare. Cei mai mulți dintre noi nu ne dăm seama cât de mult zahăr consumăm în fiecare zi. Acest lucru se întâmplă deoarece zahărul este ascuns în mai toate alimentele pe care le cumpărăm.Vă propun o provocare. Atunci când cumpărați un aliment aruncați-vă un ochi pe etichetă. Pot să pun pariu că în cele mai multe cazuri zahărul (în diferite forme) se află acolo printre primele ingrediente enumerate. Și dacă nu este zahăr, este fructoză în diferite forme (de exemplu siropul de porumb).
Organizația Mondială a Sănătății ne spune că în medie consumăm 22 de lingurițe de zahăr pe zi! Este o cantitate enormă având în vedere că ar trebui să consumăm în jur de 7 lingurițe (maxim).
Conform studiilor zahărul are același efect care dă plăcere și dependență ca și cocaina. Și din păcate renunțarea la zahăr dă o stare de sevraj foarte neplăcută. Apar depresia, oboseala, iritabilitatea. Și de cele mai multe ori acesteta ne fac să dăm înapoi și să îi furnizăm corpului în continuare drogul zilnic 🙂
Dar dacă reușim să trecem de acea perioadă o să ne dăm repede seama că renunțând la zahăr ne simțim de fapt mult mai bine. Avem mai multă energie, nu ni se face foame la fel de des și nu mai avem constant poftă de ceva dulce.
De fapt consumul de zahăr este un cerc vicios. Și tocmai din acest motiv este foarte greu să îl întrerupem. Cercul vicios arată cam așa:
În momentul în care consumăm zahăr se eliberează dopamina care ne dă senzația de plăcere. Ne simțim instant energici și plini de viață. Crește glicemia din sânge și în acel moment celulele Beta din pancreas sună alarma de prezență a zahărului și se secretă insulina. Glicemia scade foarte abrupt apoi și ne simțim obosiți. Energia scade și apare senzația de foame sau nevoia de a mânca din nou ceva dulce pentru a ne recăpata dispoziția bună de mai devreme. Și astfel se repetă ciclul.
De cele mai multe ori senzația de foame pe care o resimțim nu este una reală. Este provocată de fluctuațiile glicemiei.
Celulele Beta despre care vorbeam mai devreme sunt extrem de importante. Ele dau alarma pentru secreția de insulină. Cu timpul, dacă vom consuma abuziv zahăr, aceste celule “obosesc”. Apare rezistența la insulină și se creeaza toate condițiile pentru instalarea diabetului zaharat de tipul II.
Conform studiilor, la ritmul actual al consumului de zahăr, în 10 ani 1 din 3 oameni va avea diabet zaharat. Această predicție este una înspăimântătoare. Vestea bună este că acest proces este reversibil. Și fără eforturi foarte mari. Secretul este în farfurie. Și cu toții ar trebui să fim conștienți de ceea ce punem în farfurie. Haideți să folosim alimentele pe post de medicament și să mâncăm sănătos! Acest lucru ne va feri de boli cu adevărat devastatoare. Cu mici schimbări oricare dintre noi poate preveni o viitoare nevoie pentru injecțiile de insulină!
Trăiește frumos, mănâncă sănătos! Te ajut și eu!
744 thoughts on “Despre dependența de… ZAHĂR”
Comments are closed.